Dentuman multimedia Edifier

. . No comments:
PERKEMBANGAN teknologi membuatkan semakin ramai pengguna Internet menghabiskan masa di depan komputer untuk mendapatkan maklumat dan hiburan dari pelbagai saluran yang ada. Bagi yang mementingkan kepuasan, mendengar muzik atau menonton video pastinya tidak lengkap tanpa set multimedia yang baik. Satu daripada aksesori komputer terpenting pada masa kini adalah pembesar suara.Dipadankan dengan teknologi audio dan video bina dalam (yang ada pada komputer), pembesar suara yang baik mampu memberikan pengalaman multimedia yang mengasyikkan. Perbandingannya mungkin seperti menonton televisyen biasa dengan menonton melalui set tayangan rumah (home theater).

Namun untuk mendapatkan sistem audio yang memuaskan hati bukan sesuatu yang mudah kerana beberapa kriteria perlu dipertimbangkan, apatah lagi dengan himpunan jenama yang semakin berlambak di pasaran. Edifier, jenama pembesar suara multimedia antarabangsa merupakan antara yang popular dan dipercayai di negara ini. Ia menawarkan pelbagai kategori produk yang menjamin kepuasan bunyi kepada penggemar muzik, permainan video dan filem.  penyampaian audio jelas dan muktamad. Bagi yang masih mencari-cari pelengkap set multimedia di rumah, Edifier S550 dan IF 360 mungkin berbaloi untuk dicuba.

Edifier S550
PEMBESAR suara lima saluran (5.1) berkuasa 280 watt dengan subwoofer berukuran 10 inci ini menawarkan pengalaman bunyi keliling hebat yang pasti mengurangkan waktu tidur penggemar permainan video atau filem. Ia merupakan antara model terbaik di antara model-model MediaPro keluaran Edifier. Sistem audio dengan subwoofer gergasi bersama lima pembesar suara satelit ini direka untuk keselesaan semua peringkat pendengaran. Satu daripada kelebihan pembesar suara berteknologi radiator pasif bunyi ini adalah penghasilan kesan bunyi yang jelas dan tepat pada apa sahaja jenis muzik dan peringkat kederasan bunyi. Dengan reka bentuk gergasi seperti itu, ia semestinya cukup untuk menggegarkan seluruh isi rumah pada kederasan maksimum.

Jaminan ketahanan dan kualiti pembinaan produk ini adalah kotak-kotak pembesar suara yang dibina menggunakan kayu MDF. Selain menghasilkan bunyi yang berkuali tinggi, ia juga mengurangkan kesan getaran pada permukaan yang merimaskan telinga. Berbeza dengan kebanyakan sistem yang menghasilkan dentuman bass secara berlebihan,  eseimbangan bunyi bass dan treble yang diadun pakar audio Phil Jones menghasilkan bunyi yang tepat dan seimbang. Begitu juga pada penyelerasan stereo untuk kepuasan pendengar muzik.

Selain dipermudah dengan kabel penyambungan kotak pembesar suara satelit yang panjang untuk mendapatkan kesan bunyi sinemati, kawalan turut dipermudah dengan dua fungsi kawalan iaitu panel kawalan pelbagai fungsi dan alat kawalan tanpa wayar. Panel kawalan pelbagai fungsi yang dilengkapi penyelarasan digital seperti kawalan bunyi, bass, treble, 5.1 dan stereo dipaparkan pada skrin LCD 2.5 yang disambung pada subwoofer manakala alat kawalan jarak jauh disediakan untuk mengawal sebahagian fungsi yang sama. Meskipun tidak menyokong teknologi bunyi keliling terkemuka seperti Dolby Digital II dan EAX, penggunaan kad bunyi yang menyokong fungsi (5.1) cukup untuk memberi kepuasan audio sebenar khususnya di dalam bilik bersaiz kecil dan sederhana.

No comments:

Post a Comment